laden ...

Met het openbaar vervoer door Portugal? Dat kan!

Met de trein door Portugal: Kan dat? Is dat een beetje te doen? We overlopen onze ervaring in deze blog.

In Augustus 2019, vorige week dus, gingen mijn vrouw (Liv) en ik naar Portugal. We besloten om ons daar te verplaatsen via openbaar vervoer, specifiek: de trein. Het idee was om niet rond te rijden met een vervuilende wagen. Helaas zijn de treinen in het Noorden van Portugal steeds diesel-treinen. Dus daar ging alvast onze positieve inzet, al hield ons dat niet tegen. Met de trein door Portugal!

Even ter verduidelijking: Dit artikel gaat over onze ervaring met de trein nemen in het Noorden van het land. Van Porto, tot Valença.

Frequentie van de treinen

Wat meteen opvalt is het feit dat ze hier niet met verschillende uurroosters werken voor weekends of feestdagen. De treinen rijden altijd op dezelfde frequentie. Handig! Maar, toegegeven, érg frequent is dat nu ook weer niet.

Veel info krijg je ook niet aangezien er in vele stations weinig info te vinden is. Geen schermen, geen stemmetje dat info meedeelt, … Zelfs weten op welk je spoor je moet zijn is soms wat gokken. Niet ideaal.

Er is wel een station-chef. Meestal kan je wel in het Engels vragen wanneer de trein toekomt die je naar jouw stad wilt brengen. En best ook eens vragen op welk spoor je moet zijn, voor de zekerheid.

Apps to the rescue!

Het handige is dat er een app is, die ook werkt in het Engels. Deze app hebben we vaak gebruikt en werkt zeer vlot. Het werkt gemakkelijk en de info is er ook duidelijk in te vinden.

Sterke aanrader die app! Waarom? Treinen rijden niet zo vaak, in het Noorden van Portugal. Soms kan het wel eens zijn dat er 2 a 3 uur zit tussen twee treinen. Best dus op voorhand eens kijken wanneer jouw rit juist plaastvindt.

Hoe zit het met betalen?

Vele stations zijn leeg, en je zal er dus geen automaten of loketten vinden om je tickets te kopen. Maar dat is niet erg: Tickets koop je gewoon aan boord. Je hoeft ook niet op voorhand naar de conducteur te gaan zoals hier in België. Als de conducteur langskomt zeg je gewoon van waar je komt en naar waar je weer afstapt, en die rit betaal je dan aan hem.

Let op! Soms kan je enkel cash betalen. Zorg er dus zeker voor dat je steeds kan betalen op de traditionelere manier, dus niet met de kaart. Tickets zijn niet duur (Je kan van Porto tot Valença voor maar tien euro), maar toch best steeds hier voor voorbereid zijn.

Zit je comfortabel?

Eenmaal aan boord zit je echt wel op je gemak. Er zijn geen klassen, elke trein heeft allemaal evenwaardige wagons. Wat verwarrend kan zijn aangezien er soms wel getallen op de buitenkanten staan geschreven, maar hier moet je heus niet op letten. Ga maar zitten waar er plaats is.

Er is vaak plaats op de treinen, en het is er ook zo goed als tijd rustig op. Deze diesel-treinen zijn natuurlijk wel wat ouderen toestellen, dus het kan er wel eens stoffig in zijn. Maar ze onderhouden de treinen goed waardoor je dus niet met graffiti en/of rommel aan boord zit.

Aanrader?

Ja! Toegegeven, voordat je de trein neemt moet je even zoeken op welk spoor je moet zijn en het kan zijn dat je meer dan een uur moet wachten (als je op voorhand niet hebt opgezocht wanneer jouw rit is), maar het gaat wel vlot. We hebben weinig te maken gehad met vertraging en waren steeds snel en gemakkelijk op bestemming. Ook is het een goedkope manier van reizen om zo veel van Portugal te kunnen ontdekken.

Zeker doen!

0 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *